Direktlänk till inlägg 3 december 2010

Foucault - ganska svår men ändå lätt

Av Klara Bolander Laksov - 3 december 2010 08:36

I Canada köpte jag boken Foucault for beginners. En perfekt bok att ha med sig på bussen och T-banan till och från jobbet visade det sig. Kontentan av hans fem stora verk finns summerade och beskrivna på ett lättillgängligt sätt. Jag minns att jag läste Foucault när jag pluggade sociologi i Lund, men jag måste erkänna att jag då inte fick tag på vad det hela egentligen handlade om. Nu däremot måste jag säga att hans tankegångar är otroligt intressanta, stora och intressanta!


Sammanfattningsvis så kan man väl säga att han ser samhället genom en lins där maktrelationer och maktutövande är centrala. Detta framträder framför allt när man tittar på vad som är normalt och vad som räknas som onormalt. Det innebär att det sätt som man ser på, och det sätt som man benämner något, säger något om vad man accepterar som över- respektive underordnat. Foucaults 1:a verk handlar om vad som anses vara 'madness', galenskap. När han studerat samhällets uppfattning av galenskap över tid från medeltiden och framåt visar det sig (så klart) att uppfattningen har förändrats. Det som är intressant tycker jag är att han återkommer till detta med galenskap igen och igen. Troligen har detta att göra med att han själv gick i psykoanalys och under perioder av sitt liv hamnade i händerna på 'vården' vad jag förstår.


I hans andra verk 'The Birth of the Clinic', blir det han skriver än mer intressant ur ett medicinsk-pedagogiskt perspektiv. Han beskriver hur sjukhuset och universitetet länge var två separata institutioner, något som förändrades efter den Franska Revolutionen, vad jag förstår. Då hade man återgått till att sjuka skulle behandlas hemma, och att ingen hade mer kunskap än någon annan och därför hade läkarna plötsligt ingenstans att lära sig bli läkare. Så småningom insåg man orimligheten i detta och universitetssjukhusen började växa fram. The birth of the clinic.


Här började man undervisa i sjukhusmiljö. Det blev vanligt att överläkaren tog med sig kandidater på sina ronder, där de fick lära sig i praktiken. Professorn i medicin fick mycket makt genom att han examinerade både patienter och studenter (examined). Samtidigt tog han en risk eftersom om han gjorde ett misstag skulle det ske framför studenternas ögon. Patienterna accepterar detta - ja de kanske dog, men i så fall för en nobel sak - kunskapens utveckling. I detta läget börjar också olika sjukdomar få olika kliniker. Sjukdomen är det som är intressant, inte individen. Ju ovanligare sjukdom, desto intressantare patient. Det spatiala utrymmet mellan sjukdomarna får betydelse och läkarens blick, 'gaze', undslipper inget.


Hur ser detta ut idag? Hur ser maktrelationerna ut i sjukhusvärlden och hur är den relaterad till den akademiska världen. På ett universitetssjukhus som Karolinska är det t ex självklart att överläkaren har disputerat - vetenskaplighet och expertis inom professionen ska gå hand i hand. Vad vinner man på detta? Nu föreligger förslag från KIs ledning att man ska kunna bli docent genom att uppvisa expertis vetenskapligt - pedagogiskt - eller kliniskt. Bra! Tycker många med mig. Gå från implicita strukturer till mer explicita, och ge erkännande för expertis inom pedagogisk och klinisk verksamhet som går hand i hand med vetenskapligheten!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara Bolander Laksov - 3 oktober 2012 10:51

  Den 24 september anordnades vid KI et SHERN-seminarium (www.swednetworks.se/shern) med Vicky Gunn från Glasgow University. Titeln var: Do research-teaching linkaging have anything to do with students’ working life? Vicky började med att hän...

Av Klara Bolander Laksov - 3 oktober 2012 10:37

Anne Mette Mörke, Aarhus Universitet, Center for Medicinsk Uddannelse är docent i medicinsk pedagogik besökte oss på Centrum för Medicinsk Pedagogik den 24 april 2012. Hon arbetar vid en forskningsenhet med akademiska tjänster där forskning och utbil...

Av Klara Bolander Laksov - 30 november 2011 11:23

Sedan Myndigheten för nätverk och samverkan i högre utbildning lades ner finns i Sverige ingen oberoende enhet som intresserar sig för att lägga tid, och resurser, på att problematisera och undersöka systematiska förändringar inom högskolan. Swednet ...

Av Klara Bolander Laksov - 25 maj 2011 14:16

Hej,Jag har nyligen tagit del av rapporten 'Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering 2011-2014'. På sidan 11 i denna rapport ombeds utbildningarna redovisa Lärarkompetens och lärarkapacitet. Till min oe...

Av Klara Bolander Laksov - 6 maj 2011 15:23

Swednetkonferens 5 maj 2011. Keynote: Björn Stensaker, Oslo Universitet   Pedagogisk utviklingsarbeid – fra individorientering til organisasjonsfokus?   Stensaker började med att berätta att han ursprungligen är statsvetare och organi...

Presentation


Medicinsk Pedagogik

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik

Lärande på individnivå

Lärande på invidnivå

Här hamnar inlägg som berör individens lärande i medicinsk pedagogik och i allmän högskolepedagogik.

Undervisningsformer och examination

Här hamnar inlägg som ger tips eller idéer kring undervisningsformer och examinationsformer inom medicin och hälsoområdet.

Forskningsfrågor

Här hamnar inlägg som berör forskning inom medicinsk pedagogik, såsom metodologiska och epistemologiska frågor, eller forskningspolitik.

Strategisk pedagogisk utveckling

Här hamnar inlägg som berör arbete på organisations- och systemnivå för att utveckla utbildning inom vård och medicinområdet.


Ovido - Quiz & Flashcards