Direktlänk till inlägg 6 maj 2011

Pedagogiskt utvecklingsarbete - från individ -till organisationsfokus

Av Klara Bolander Laksov - 6 maj 2011 15:23

Swednetkonferens 5 maj 2011.

Keynote: Björn Stensaker, Oslo Universitet


Pedagogisk utviklingsarbeid – fra individorientering til organisasjonsfokus?


Stensaker började med att berätta att han ursprungligen är statsvetare och organisationsvetare och att detta är hans utgångspunkt i sin analys av de förändringar vi ser som är på gång inom högre utbildning, både nationellt och internationellt. Han lyfte också att fokus i hans keynote skulle ligga på några tunga utvecklingstendenser som han tror har betydelse för pedagogiskt utvecklingsarbete.


Historien har lett oss fram till var vi är idag och Stensaker började därför med en historisk tillbakablick till att förklara varför vi har pedagogisk utveckling idag. Först och främst menade han att det handlade om att det kom det nya lärare pga massifiseringen av högre utbildning på 60-talet. Professionaliseringen var en annan anledning, där det så småningom har blivit större fokus på forskningsmässigt fokus på undervisning och lärande (Scholarship of Teaching and Learning). Formaliseringen av befordrings- och anställningsordningarna vid universiteten är en annan anledning enligt Stensaker. I och med detta började man räkna antalet timmar man har undervisat, för att ’räknas’ som lärare. Med andra ord är pedagogisk utveckling ett resultat av en institutionalisering, med etableringen av egna enheter som huserar ’pedagogiken’ vid lärosätena. Detta är dock inte unikt för pedagogiskt utvecklingsarbete, menade Stensaker, utan ett resultat av tunga trender inom högskolan i norden.


Stensaker tror att vi är på väg från ett snävare fokus på ’staff development’ (personalutveckling) där tekniska färdigheter att undervisa är viktiga, till ett fokus på pedagogisk utveckling och mot en större vikt på helheten och lärandemiljöer och studenternas lärande som centralt. Qualifications frameworks är en sådan trend, där resultatet är betydligt mer fokuserat än processen, som tidigare var det som var intressant. Pedagogiska utvecklare, liksom dekaner och prefekter, kommer till följd att tvingas fokusera på att arbeta med detta.


Typiska aktiviteter i pedagogiskt utvecklingsarbete har hittills handlat om kurser för lärare, rådgivning till ledning och organisation i fråga om studiekvalitet, seminarier av mer allmän karaktär där man ägnar sig åt att identifiera problem inom högskolan. Dessutom bedrivs även forskning på kvalitet och lärande med olika kvalitet. Tyvärr har denna fråga inte fokuserats tillräckligt, då pedagogiska utvecklare alltför sällan har möjlighet att ägna sig åt egen kompetensutveckling och forskning, menar Stensaker. (Han tipsade mig dessutom om en utredning som han har gjort åt Nordiska Forskningsrådet, som  tydligt identifierar bristen på högskolepedagogisk forskning, särskilt i Sverige, och att man lägger alldeles för lite resurser på detta i Sverige i jämförelse med andra länder).


De typiska problemen eller dilemman som återkommer för pedagogiska utvecklare är att många fakultetsantställda ser pedagogisk utveckling som icke nödvänding byråkrati, som en formalitet som egentligen inte behövs, bl a för att den tar tid från ens forskning. Det intressanta är att detta är samma personer som efter att själva ha gått en högskolepedagogisk kurs ofta säger ”Tusen tack för denna kurs, det var väldigt givande, jag har lärt mig massor och fått ett nätverk, verkligen värdefullt!”. För pedagogiska utvecklare är det därmed viktigt att finna en balans eller ett oberoende mellan lärarnas förväntningar och förväntningarna från lärosätets ledning. Lärosätenas ledningar ser ofta pedagogisk utveckling (PU) som ett redskap att implementera instrumentella ambitioner, när PU själv kanske har strategiska idéer för vad man ska ägna sig åt. Denna balans är svår att hantera.


Ytterligare ett problem är hur man ska balansera pedagogik i förhållande till disciplinära och fakultetsskillnader, deras kulturer och de specifika aspekterna av de olika undervisningsämnena. I generella kurser kommer detta ofta upp som problem. Det har också att göra med den forskningsbaserade kunskapen och praxis. Vi vet en hel del om lärande, om grupper och olika förhållningssätt. När akademiker kommer till högskolepedagogiska kurser vill de gärna ha en ’påfyllning’ så att de kan gå ut och göra. De säger t ex: ”Ge mig de tio bästa artiklarna så att jag vet hur jag ska undervisa”. Men den kunskapsbas som pedagogiska utvecklare har är inte helt enkelt att översätta till en praxis. Därför har de pedagogiska utvecklarna en viktig roll som översättare av de befintliga forskningsresultaten till något som går att förstå och tillämpa i olika specifika sammanhang.


Stensaker talade sedan om fyra olika modeller för pedagogisk utveckling rent organisatoriskt:


  1. Den centraliserade modellen – här har man många generella kurser.
  2. Den descentraliserade modellen – med lokalt utvecklade pedagogiska enheter eller utvecklare som nätverkar med varandra.
  3. Kombinationsmodell med en mindre central enhet och några lokala utvecklare.
  4. Integrationsmodellen, med en central enhet med personer med dubbla anställningar, en fot i verksamheten på någon institutionen.

Vad är då nästa steg för pedagogisk utveckling? Detta är inte bara en fråga om pedagogisk utveckling, utan en fråga om högre utbildning, menade Stensaker. De stora utvecklingstendenserna i Europa är att lärosätena har fått mer autonomi. De är i färd med att bli omformade till ’organisationer’, menade han, där förbindningslinjerna mellan de olika nivåerna är mycket tätare än tidigare. De anarkier som tidigare kunde hittas inom lärosätena har ’rökts ut’, det finns inte så många gömställen för akademiker som inte vill anpassa sig idag. Vi är mer exponerade för olika utvärderingar osv. Detta har lett fram till att ledningarna behöver vara strategiska i att balansera kraven som finns på kvalitet från olika håll (studenter, HSV, lärare, pedagogisk forskning osv.


Oerhört många av de initiativ som sker inom våra lärosäten handlar om ’kvalitet’. Man har egna kvalitetsenheter, som ska sörja för att kvalitetssystemen fungerar, att utvärderingssystemet fungerar – något som skulle kunna användas av och samverka med pedagogisk utveckling – men slutprodukten är ofta istället en rapport till en styrelse. Istället borde naturligtvis slutprodukten vara att man utvecklade och arbetade med dessa frågor. Ytterligare ett initiativ är ledningsutveckling. Det är ett oerhört smalt sätt att arbeta enligt Stensaker: i dessa kurser är det ledaren som person ska utvecklas, inte organisationen, inte de grupper som finns inom organisationen, utan ledaren. Det finns massor av information i dessa processer, som ingen använder. Stensaker är t ex involverad i att utvärdera en ledarutvecklingskurs för Rektorer i Norge. Ett stort individfokus i dessa kurser hjälper egentligen inte rektorerna att arbeta med organisationen.


Stensaker menar att vi som arbetar med pedagogisk utveckling är de som har bäst förutsättning, eftersom vi har en outsiderfunktion, att peka på var integration kan genomföras i det utvidgade kvalitetsarbetet. Dessutom finns ett behov av bättre koppling mellan fakulteten, akademiker och administrationen. Vi behöver ändra fokus.


Den klassiska förståelsen för vad det är som triggar innovation är forskning! Enligt Stensaker är detta dock en lite sned förståelse. Man har ju sett att det finns en stark koppling mellan UTBILDNING och innovation. En artikel som Stensaker läste från MIT visade att de som kom med de flesta och bästa innovationerna inte var professorer, utan avhoppade studenter.


En annan fråga som Stensaker tog upp är vad ledarskap och socialt ansvar betyder i förhållande till lärande och pedagogiskt utvecklingsarbete. Det finns ett nytänkande.  Ett fokus på individer ger inte nödvändigtvis organisationsmässig utveckling.


En del av de teorier som vi jobbar med ger nödvändigtvis inte förändringar i praktisk handling. Pedagogiska utvecklare kan däremot använda dessa perspektiv för att arbeta med organisationsförändring. Allt arbete med kvalitet och utveckling föregår i en organisationskontext och organisationsstruktur.


Hur skulle då en ny integrationsmodell kunna se ut? Stensaker menar att vi borde lägga mindre vikt vid de centralistiska kurserna och individuell kompetensutveckling. Större vikt behöver läggas på lokala kvalitetsutvecklingsprojekt, stöttade av pedagogiska utvecklare. Vi bör dessutom kanske ha administratörerna med i projekten och organisationsutvecklingsprocesserna. Administratörerna är de osynliga personerna som har inflytande över väldigt mycket. Dessutom finns det oerhört många fördomar mellan de vetenskapsanställda och administratörerna, vilket försvårar samarbetet. Det finns studier som visar på att ju större avstånd mellan grupper det finns, desto mer skepsis och fördomar. Jag tänker här osökt på Sissela Kyles parodi på administratören på KIs 200årsfesten i Globen. Klockren!).


Integrationsmodellen, som är det som Stensaker tror är nästa steg i högskolornas utvecklin,  kommer troligen att öka spännings- och konfliktnivåerna i organisationen, skapa större press i förhållande till frågan om autonomi och det enda sättet att balansera detta på är att se till att pedagogisk utveckling stärker den forskningsbaserade kompetensen både på djupet och på bredden.


Strategier för att få ledarens stöd kan vara att be dem avsätta av sin tid i projekt som handlar om pedagogisk utveckling och kvalitet, att delta för att förstå.

Om man verkligen menar något med kvalitetskultur behöver man därför ta reda på och ställa sig frågor kring, vad är det för slags organisation vi arbetar inom? Vad som präglar vårt samarbete? Hur man talar med varandra? Talar man med varandra? Hur kan man göra något åt detta?


När kursdeltagare utbrister glädje över att de har fått prata i lärarkurserna om intressanta frågor (utbildning) och har fått ett nätverk säger detta något om vad som saknas i kulturen. I kulturen är det inte en självklarhet att man talar med varandra. Detta måste man uppmärksamma och arbeta med, på alla nivåer inom universitetsorganisationen, vilket det finns goda exempel på. En del av dem kommer att presenteras på SUHF:s konferens ’Att leda högre utbildning’ www.suhf.se/attledahogreutbildning, där vi ser Björn Stensaker nästa gång.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara Bolander Laksov - 3 oktober 2012 10:51

  Den 24 september anordnades vid KI et SHERN-seminarium (www.swednetworks.se/shern) med Vicky Gunn från Glasgow University. Titeln var: Do research-teaching linkaging have anything to do with students’ working life? Vicky började med att hän...

Av Klara Bolander Laksov - 3 oktober 2012 10:37

Anne Mette Mörke, Aarhus Universitet, Center for Medicinsk Uddannelse är docent i medicinsk pedagogik besökte oss på Centrum för Medicinsk Pedagogik den 24 april 2012. Hon arbetar vid en forskningsenhet med akademiska tjänster där forskning och utbil...

Av Klara Bolander Laksov - 30 november 2011 11:23

Sedan Myndigheten för nätverk och samverkan i högre utbildning lades ner finns i Sverige ingen oberoende enhet som intresserar sig för att lägga tid, och resurser, på att problematisera och undersöka systematiska förändringar inom högskolan. Swednet ...

Av Klara Bolander Laksov - 25 maj 2011 14:16

Hej,Jag har nyligen tagit del av rapporten 'Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering 2011-2014'. På sidan 11 i denna rapport ombeds utbildningarna redovisa Lärarkompetens och lärarkapacitet. Till min oe...

Av Klara Bolander Laksov - 4 maj 2011 10:49

Igår samlades den nomineringsförsamling på Karolinska Institutet som ska nominera kandidater som KI’s anställda senare ska rösta på, elektroniskt, för att sitta i Konsistoriets, KI’s högsta beslutande organ. Jag sitter som representant fö...

Presentation


Medicinsk Pedagogik

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik

Lärande på individnivå

Lärande på invidnivå

Här hamnar inlägg som berör individens lärande i medicinsk pedagogik och i allmän högskolepedagogik.

Undervisningsformer och examination

Här hamnar inlägg som ger tips eller idéer kring undervisningsformer och examinationsformer inom medicin och hälsoområdet.

Forskningsfrågor

Här hamnar inlägg som berör forskning inom medicinsk pedagogik, såsom metodologiska och epistemologiska frågor, eller forskningspolitik.

Strategisk pedagogisk utveckling

Här hamnar inlägg som berör arbete på organisations- och systemnivå för att utveckla utbildning inom vård och medicinområdet.


Ovido - Quiz & Flashcards