Direktlänk till inlägg 31 januari 2011

Varför högskolepedagogik just nu?

Av Klara Bolander Laksov - 31 januari 2011 10:44

Ola Fransson, idéhistoriker från Malmö Högskola tog vid efter förmiddagsfikat på Swednets forskningsdagar och talade om ’Varför högskolepedagogik just nu?’.


Franssons forskning ägnar sig åt att inventera professionsutbildning i högskolan. Mest på lärarutbildningen och kopplingen till hur lärarutbildningen som profession hanterar politisk policy. Vad händer med politiska besluts väg genom det akademiska systemet? Vilka typer av motstånd finns och vilka kanaler finns för att hantera signalerna?


Rubriken på seminariet genererar kanske några självklara svar, men Franssons ambition var att under seminariet transformera frågan. En mer relevant fråga är kanske ’Varför högskolepedagogik först nu?” Det finns så mycket som indikerar på varför man ska ägna sig åt högskolepedagogik: ökningen av antal studenter, studenternas bakgrund med att inte bara ha akademikerbakgrund, den ökade heterogeniteten med kulturella olikheter i bakgrund och inte minst att antalet utbildningar har ökat, liksom innehållet och formen för dessa. Detta har pågått från 1960-talet. Man kan därför fråga sig varför det har tagit så lång tid för högskolepedagogiken att slå igenom. Franssons svar på detta är att det klassiska universitetet inte har pedagogik som en del av systemet. Detta är kopplat till den s k Humboldt-traditionen om universitetets uppgift, där undervisning och forskning går hand i hand. Det är ett pedagogiskt ideal som har motarbetat att se pedagogiken som separerad från själva forskningen. Dessutom menar Fransson att det är ämnesinstitutionerna och ämnets utveckling som är det centrala. I det så kallade organisatoriska idealet finns en idé om hur kollegialiteten fungerar som kärna i universitetet, där forskningskompetensen är det centrala.


Under 1900-talet blir tyngdpunkten på forskning starkare och starkare. Högre utbildning, vars ursprungliga idé handlade om att utbilda på vetenskaplig grund, har mer och mer fokuserat på forskningen, vilken har sökt sig till det akademiska.


Utvecklingen mellan 1960-talet och idag.

Vad har betydelse för högskolepedagogiken? Fransson menar att händelser som högskolereformen 1977, var väldigt centrala. Reformen 1977 handlade om att man skulle göra om hela universitetet och sättet att använda sig av universitetet. Tidigare hade den varit en slags individuell rättighet att söka sig till, givet att man hade tillräckliga bakgrundskunskaper. Under 1960-talet fram till 1977 förändrades detta, från att vara en individuell rättighet till att bli ett instrument för det politiska systemet att definiera och ha samhälleliga behov. Ett instrument att hantera samhällets olika aspekter.


I och med att man akademiserar utbildningen blir den bättre, var ett antagande som man hade (och har). Detta är naturligtvis inte säkert. Allt skulle tryckas in i den akademiska formen. Lärarutbildning anser Fransson är ett typexempel på denna konflikt. 1977 års reform var ett välfärdspolitiskt projekt med syfte att bidra till den ekonomiska tillväxten. Dessutom skulle den påverka den regionala utvecklingen, framförallt senare på 1990-talet, där varje del av Sverige skulle ha sin egen högskola. Såsmåningom menar Fransson att Humboldttraditionen har blivit en motdiskurs mot detta. Den blir en diskurs bland många andra. Man börjar diskutera på ett nytt sätt. Diskussionen om ’bildning’ är ett tecken på detta – eftersom bildning inte längre är en självklarhet i högskoleutbildningen. Idag ska alla bli professionella.


Sammanfattningsvis finns det tydliga aspekter i högskolans utveckling som talar för att högskolepedagogiken ska lyftas, menar Fransson. Det är den långa historiska malströmmen som pockar på en högskolepedagogik.” Vad Fransson menar kommer in från sidan är frågan om syftet med det övergripandet syftet med högskoleprocessen: Bolognaprocessen. Att gå från lärarcentrerad till studencentrerat och målorienterat pedagogiskt synsätt (prop 2004/05 162). Fransson tycker att detta är oerhört provocerande.


En kommentar som kom upp är att det finns en skillnad mellan olika utbildningar. Professionsutbildningar har tagit emot Bolognaprocessen med ganska öppna armar, medan för de klassiska disciplinfokuserade utbildningarna ser man det som en dödsstöt för Humboldtidealet.


Fransson menar att det finns en anpassningsideologi som ligger till grund för Bologna-processen. En av de viktigaste aspekterna av utbildningen bör vara kritiskt tänkande, men detta skrivs ut ur universiteten i och med Bologna. Detta är väldigt problematiskt.


En annan kommentar är att det finns fler intressenter för högskoleutbildning. Det handlar om en maktkamp där man justerar för tidigare ’försummelser’.


Fransson ifrågasätter hur mycket som försvinner ut med badvattnet när vi börjar fokusera på anställningsbarhet osv. Dock, som någon tillade, kan innebörden av ’anställningsbarhet’ omförhandlas till att betyda något annat än enbart en instrumentell syn på att vi utbildar bara för anställning.


Anställningsbarhet – Generiska kompetenser – Entrepreneurskap

Vi akademiker gillar hur det var när vi kom in i systemet, och är ganska förändringsobenägna under vår fortsatta väg genom systemet.


Vad gäller påverkansfaktorerna och förutsättningarna för att vara lärare vid en högskola tar Frannson upp en tredje bakgrundsfaktor –new public management. Han menar att det intressanta är det som delvis överlappar med Bolognaprocessen. Det handlar om kundtillfredsställelse, kostnadsmedvetenhet, saker ska överättas i kvantifierbara mått, decentralisering, målstyrning istället för regelstyrning. Högskolesektorn är den sista skansen mot NPM. Landstingen och vården höll stånd länge, men NPM är tämligen integrerad där, nu ska det helt in i universitetet.


Fransson berättade en anekdot kring sin syn på en kursplan – som ett kontrakt mellan honom och studenterna. När han första gången efter Bolognareformen hade skickat iväg sin vanliga kursplan, fick han tillbaka den med massor av missnöjda kommentarer. Han undrar om vi som delvis arbetar med att implementera Bologna-reformen tänker på att vi förmedlar New Publish Management? Ja, säger gruppen, vi måste, men vi måste också problematisera. Vi vill ha det akademiska samtalet, skapa utrymme för reflektion.


Fransson menar at NPM blir boven för allt möjligt, men det är en del i en längre utveckling. Det som är nytt som är viktigt och tillför en extra touch är att det handlar om en förändring av identiteten. Vi gör om alla till managers, och därmed en del i styrningen.


Biggs och SOLO-taxonomin och delar av det innehåll som finns i många högskolepedagogiska kurser har ’kapats’ av NPM. Men röster ifrågasätter om vi hellre skulle gå tillbaks till regelstyrningen?


Fransson avslutar med att hänvisa till tre diskretionsformer. Diskretion betyder ’handlingsutrymme’ – man kan tänka sig det i form av en donut. Detta är något som jag förstod som resultat av hans forskning och handlade om tre olika förhållningssätt till vad professionalism innebär.


Det första handlade om lika behandling, att alla är lika inför lagen, t ex jurister. Ett professionellt omdöme fälls med ledning av rättsliga normer.

Det andra innebar reproducerbarhet . – ett professionellt omdöme ska vara likadant från ett fall till ett annat (medicin) Evidens. Gemensam nämnare för den första och andra diskretionsformen är att arbetets framgång handlar om att reproducera samma behandling i det enskilda fallet som i andra liknande fall.

Det trejde handlar om individualisering – Det professionella omdömet måste individanpassas (Socionomer, psykologer, lärare) Inom högskolan menade Fransson att tendensen är för alla att anpassa sig till det andra förhållningssättet, där medicin är förebilden. Han menade att Bolognaprocessen och NPM tvingar universitetslärarna mot 2.


Bok: Tillit eller förtroende för professionen, kommer att ges ut på Gleerups

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Klara Bolander Laksov - 3 oktober 2012 10:51

  Den 24 september anordnades vid KI et SHERN-seminarium (www.swednetworks.se/shern) med Vicky Gunn från Glasgow University. Titeln var: Do research-teaching linkaging have anything to do with students’ working life? Vicky började med att hän...

Av Klara Bolander Laksov - 3 oktober 2012 10:37

Anne Mette Mörke, Aarhus Universitet, Center for Medicinsk Uddannelse är docent i medicinsk pedagogik besökte oss på Centrum för Medicinsk Pedagogik den 24 april 2012. Hon arbetar vid en forskningsenhet med akademiska tjänster där forskning och utbil...

Av Klara Bolander Laksov - 30 november 2011 11:23

Sedan Myndigheten för nätverk och samverkan i högre utbildning lades ner finns i Sverige ingen oberoende enhet som intresserar sig för att lägga tid, och resurser, på att problematisera och undersöka systematiska förändringar inom högskolan. Swednet ...

Av Klara Bolander Laksov - 25 maj 2011 14:16

Hej,Jag har nyligen tagit del av rapporten 'Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering 2011-2014'. På sidan 11 i denna rapport ombeds utbildningarna redovisa Lärarkompetens och lärarkapacitet. Till min oe...

Av Klara Bolander Laksov - 6 maj 2011 15:23

Swednetkonferens 5 maj 2011. Keynote: Björn Stensaker, Oslo Universitet   Pedagogisk utviklingsarbeid – fra individorientering til organisasjonsfokus?   Stensaker började med att berätta att han ursprungligen är statsvetare och organi...

Presentation


Medicinsk Pedagogik

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik

Lärande på individnivå

Lärande på invidnivå

Här hamnar inlägg som berör individens lärande i medicinsk pedagogik och i allmän högskolepedagogik.

Undervisningsformer och examination

Här hamnar inlägg som ger tips eller idéer kring undervisningsformer och examinationsformer inom medicin och hälsoområdet.

Forskningsfrågor

Här hamnar inlägg som berör forskning inom medicinsk pedagogik, såsom metodologiska och epistemologiska frågor, eller forskningspolitik.

Strategisk pedagogisk utveckling

Här hamnar inlägg som berör arbete på organisations- och systemnivå för att utveckla utbildning inom vård och medicinområdet.


Ovido - Quiz & Flashcards